MOTOR BEYİN (ECU) TAMİRİ BURSA
Cengiz Yıldırım – 0532 394 6819
Her Türlü Aracın Motor Beyin ( ECU ) Tamiri Firmamız Bünyesinde Yapılmaktadır. İletişim için numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Elektronik Beyin
O Bağım büyük ölçüde yararlandığımız robotların çoğu elektronik beyinli olup,bunlar (komputer) diye tanımlanırlar Yapı ve fonksiyonlarında elektronik beyinleri temel unsur olduğundan, daha genel bir şekilde “elektronik beyin ” adıyla anılırlar.
Computer) kelimesinin sözlükte karşılığına bakacak olursanız,matematik problemleri çözen bir makine” anlamına geldiğini görürsünüz. Elektronik beyin veya komputer “düşünen makine”, ya da düşünen robot” diye isimlendirilse de, bu tanımlama yanlıştır. Aslında hiç bir makinenin düşünemeyeceği tabii bir şeydir.
Masa üzerinde kullanılabilecek küçük boyutlulardan,bir oda büyüklüğündekilere kadar,elektronik beyinler değişik yapıda olabilirler. Bunlar, çok karmaşık matematiksel problemlerin çözümünde,uzaya atılan uyduların yörüngelerini hesaplamakta, balistik roketlerin atılmasında,yükseklerdeki hava şartlarının tespit edilerek fırtınalara karşı hazırlıklı olmak bakımından kullanılırlar.
Bir elektronik beyinin birkaç saat içinde çözümleyeceği bazı matematik problemler, aynı şeyi kağıt kalemle yapmağa kalkışan bir insanı hayatı boyunca meşgul edebilir.
Bundan yüz yılı aşkın bir süre önce,Charles Babbage adında bir İngiliz matematikçisi,”analitik-çözümleyici” bir makine tasarlamıştı. Ancak, tasarının gerçekleştirilmesi için, gerekli mekanik parçaların olmayışı,teknik yetersizlik, bu fikrin uygulamaya dökülmesine meydan vermedi. 1936 yılında .Profesör Howard Aiken adında genç bir Harvard Profesörü, Doktor Charles Babbage’in notlarını okumuştu. Aynı fikrin gerçekleştirilebileceğini düşündü. Yardımcılarıyla beraber, 1944 yılında gerçek anlamıyla çalışır durumda ilk elektronik beyini ortaya koydu.
İki yıl sonra, tamamen elektronik ve genel kullanışlar için uygun,ENİAK adı verilen ilk elektronik beyin yapıldı. ENIAK, bugünkü elektronik beyinlerin hepsinin büyükbabası sayılabilir. ÜNİVAK, MANİAK, ÜNİKALL, MİNİVAK, SEAK ve BİZMAK gibi daha nice elektronik beyinler, ENİAK’ın torunlarıdır.
Günümüzde kullanılan elektronik beyinler iki türdür:
l – Analog komputerler
2 – Dijital komputerler
Analog komputerler (elektronik beyinler), problem çözümleyecek yapıdadır.Genellikle,belirli bir problemi veya özel bir gurup problemi çözümleyecek şekilde tasarlanıp yapılmışlardır. Cevaplar, taksimatlı bir skala üzerinde kaydedilir.
Dijital komputer (elektronik beyin)ise, daha yaygın ölçüde kullanılmaktadır. Daha değişik türde iş yapar. Dijital komputerler ölçmez,sadece sayarlar. Zaten isimleri de,iki elimizin on parmağını esas tutan ve “parmak” kelimesi anlamına “digit-dijit” den kaynaklanmıştır.
İki elimizde yirmi,oniki veya altı değil de on parmak olduğundan, saymaların çoğunda 0,1,2,3,4,5,6,7, 8 ve 9 üzerinden “ondalık” sistem esas tutulmuştur. En ilkel ve basit dijital komputer de.parmaklarımızdır.Nitekim onlardan yararlanarak basit saymalar, hesaplamalar yaparız.
otomobil beyni
oto beyin
Toyota yaşlı beyinleri video oyunuyla harekete geçirecek
Son dönemde teknoloji konusunda attığı adımlarla adından sıkça söz ettiren Toyota, özellikle daha güvenli sürüşlerin sağlanabilmesi için yeni sistemler geliştiriyor. Japon üreticinin son yeniliği ise yaşlı sürücüleri ilgilendiriyor.
Daha önce ’Brain Age’ isimli video oyununu tasarlayan Nintendo mühendisleri ile geliştirilen bu sistem 55 ve üzeri yaştaki kişileri ilgilendiriyor. Nintendo’nun geliştirdiği ve beyin jimnastiğine olanak sağlayan program sayesinde yaşlıların zayıflayan beyin fonksiyonlarını harekete geçirmeyi hedefleyen bu oyun, Toyota’nın ilerde otomobillerde kullanacağı sistemin temelini oluşturuyor.Araçtan bağımsız olarak taşınabilir bir monitör vasıtasıyla da kullanılan bu programın amacı, beyin aktivitesini arttırarak araç kullanmayı beyin jimnastiği ile iç güdüsel bir refleks haline dönüştürmek. Toyota mühendislerinin bu sistemle ulaşmayı hedefledikleri nokta ise araç kullanıcısının beyin ve duygu aktivitelerini analiz sürücülere yardımcı olabilmek. Şimdilik araçtan ayrı olarak geliştirilen bu sistem otomobillere dahil edildikten sonra, zayıf reflekse sahip yaşlıların yanlışlıkla fren yerine gaz pedalına basması durumunda dahi araca müdahale edebilecek. Toyota 5 yıl içinde bu sistemi seri üretim otomobillerde kullanmayı hedefliyor.